New-York Fatih Camii

New-York Fatih Camii

(Türkiye’nin NY evi)

Aydınlar Ocağı toplantılarından tanıştığımız sonraları da aile dostu olduğumuz Emekli Albay M. Kemal Seçkin ve eşi Emekli Öğretmen Hariye Hanım yılın belirli aylarını Amerika’da yerleşik olan oğulları Prof. Dr. Tamer Seçkin’in yanında geçirirler. Türkiye’ye dönüşlerinde ise görüşürdük.

Bir seferinde Kemal Bey ziyaretime gelerek New-York Brooklyn 8th Avenue adresinde Müslümanların Dini ve manevi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Türk iş adamlarının 23 Mayıs 1980 tarihinde ABD Müslümanlar Birliğini kurduklarını heyecanlı bir üslupla anlattı. Kurucu heyetin selamlarını iletti. Satın aldıkları ve camiye dönüştürmek istediklerini adını da Fatih Camii koyacaklarını Rahibe Okulu’nun halılarının ülkemizde dokunup gönderilmesini ise benden talep ettiler. Rahmete vesile olması dileklerimizlememnuniyetle kabul ettim. Halıları dokuttuk iki ay sonra arkadaşlar gemi ile Amerika’ya yolladılar kendilerine de gerekli bilgileri verdiler.

Aradan hatırladığıma göre Beş-Altı ay zaman geçti Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli ulaştırma bakanıydı beni telefonla aradı Başbakanında istekleri doğrultusunda THY New-York’a ilk seferini düzenleyecekmiş. Yönetim kurulumuzdan ya da dışarıdan 20 civarında seçilmiş iş adamını eşleriyle birlikte belirleyerek bu ilk sefere katılmamızı rica etti.

Listeyi hazırlayıp gerekli hazırlıkları tamamlayarak diğer konuklarla birlikte seyahate katıldık.

Hatırladığım kadarıyla Brüksel’deyakıt ihmali yaptıktan sonra ilk defa doğrudan New-York Havaalanına indik. Konsolosumuz ve kalabalık bir vatandaş grubu karşıladı.  O arada Fatih Camii’nden geldiklerini söyleyen bir grup daha vardı ben halıları yollamış ve unutmuştum. Meğerse geminin gecikmesi, gümrükte çıkan sorunlar sebebiyle halıyı ancak o gün gümrükten çekip camiye indirdiklerini, cemaatin heyecan içinde yatsı namazında beraberce halıları serip namaz kılmak istedikleri arzularını bildirdiler. Çok ilginç bir tevâfuk oldu.

Akşam Türk Evi’nde verilen hoşgeldiniz ikramından erken çıkarak camiye gittik. Birçok müslüman ülkeden kalabalık bir cemaat bizi karşıladı. Halıları ambalajlarından çıkartıp sererek Adapazarlı Harun Hoca Efendi’nin imamlığında ilk namazı gönderdiğimiz halılar üzerinde kılmak hamdolsun nasip oldu ve çok duygulandım. Zira böyle bir program yapsanız bir aksilik çıkıp gerçekleşmeye bilirdi.

İnşaAllah (c.c) emeği geçenlere rahmete vesile olur.

Sonra Kemal Seçkin Bey rahmete kavuşmadan önce öğrendiğime göre girişte mermer tabela üzerine ismimizi yazmışlar. Esas büyük emek ve hizmet onların.

Fatih Camii Sadece cami olmayıp bütün dini ve sosyal hizmetlerinde verildiği kültür merkezi olarak faaliyet göstermektedir. Geçen zaman içinde 1990 yılında zamanın Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sait Yazıcıoğlu ziyareti dönüşü takdir ve dualarını aldık sonrada ziyaret eden birçok bakan arkadaşlardan TBMM Meclis Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan duydukları memnuniyetlerini ifade etmişlerdir.